Съвети при закупуване на земя или ферма

Съвети при закупуване на земя или ферма

февруари 21, 2022 0 By admin

Възможността да закупите земя или ферма е вълнуваща, но вероятно ще имате нужда от професионална помощ, за да намерите правилния имот и да го придобиете на достъпна цена. Този тип пазар е сложен затова трябва да бъдете подготвени. 

Определете целите си. Обсъдете със семейството си или с вашите съдружници какво трябва да бъдат вашите приоритети при търсенето. По-късното неспазване на договорката може да доведе до проблеми, ако се окаже, че имате различни представи за това, което търсите. Включването на трета страна в тази дискусия може да бъде полезно, той като ще получите безпристрастна гледна точка.

Увеличете максимално опциите си за търсене. Когато става въпрос за изкупуване на земеделска земя или ферма, това, което се рекламира онлайн, не е всичко. 

Имайте предвид месеците от годината. Пролетта и началото на лятото са времето, когато повечето ферми традиционно се пускат на пазара, тъй като през този период изглеждат   привлекателно за купувача. 

Бъдете търпеливи. Броят на фермите, които излизат на пазара всяка година, е сравнително малък, така че търсенето може да отнеме време. Не е необичайно, ако се наложи да се оглеждате на пазара две или три години, преди да направите покупка. От друга страна – навсякъде можете да намерите само земя за закупуване. 

Задавайте много въпроси. Не се страхувайте да задавате неудобни въпроси, докато обикаляте имота. Отговорите на тези въпроси могат да ви покажат несъвършенствата на имота. Правете огледите по различно време от деня, ако се притеснявате за нещо. 

Вземете специализиран правен съвет. Винаги ще имате плюс от това да говорите с юрист, който е запознат с темата за земеделските стопанства. Той може да ви помогне да се справите успешно с евентуалните трудности, които могат да възникнат при придобиването на имота.

Посъветвайте се относно цената. Преди да сключите каквато и да е сделка, направете свое проучване как вървят цените на подобни имоти. Стойностите могат да варират значително в рамките на различни области в страната, така че ще са ви нужни подробни познания относно местния пазар, преди да направите покупка.