Пневмония

Пневмония

април 26, 2019 0 By admin

Пневмонията е тежко инфекциозно възпаление на белите дробове, което може да протече остро или хронично. Пневмониите са сред най-честите причини за смъртен изход при инфекциозните заболявания, те са на пето място в статистиката на болестите, причиняващи смърт.

Според начина на протичане пневмониите биват остри и хронични. Острите биват:
• Остра лобуларна (обхваща само малка част от белия дроб) пневмония – бронхопневмония
• Остра лобарна (обхваща цял дял от белия дроб) пневмония – крупозна пневмония
• Първична атипична пневмония – интерстициална пневмония

 

Бронхопневмония – симптоми и лечение

Според причинителите пневмониите биват:
• Бактериални (стафилококова, стрептококова, пневмококова ) Среща се при подрастващи и възрастни, в по–редки случай при малки деца и кърмачета;
• Микотични (кандидоза, аспергилоза). Причиняват се от гъбички;
• Микоплазмени;
• Пневмоцистова (пневмоцистис карини). Среща се при кърмачета и болни от СПИН;
• Вирусни (грип, парагрип, аденовируси, цитомегаловируси). Среща се при имунокомпрометирани пациенти.

Бронхопневмонията е най–честата форма. Дължи се на пълзяща надолу инфекция, по хода на въздухоносните пътища. В белия дроб се оформят различни по размер възпалителни огнища, които при бактериални причинители съдържат гной. Тези участъци могат да бъдат множествени или да се сливат помежду се (конфлуираща пневмония).
Бронхопневмонията може да бъде и усложнение на някое друго заболяване – вирусна инфекция (грип, шарка); вдишване на токсични газове; задавяне с храна или повърнато; запушване на бронх от чуждо тяло; хронични заболявания като туберкулоза; недохранване; залежаване вследствие на фрактури, инсулт и други.

 

 Симптоми на бронхопневмония
Клиничната картина при бронхопневмония се характеризира с внезапно начало, висока температура, втрисане, болки и бодежи в гърдите, хрипове, кашлица и храчки.
Често клиниката при пневмониите варира и симптомите могат да се различават. Тези пневмонии се наричат атипични. Сред най–честите причинители на атипичните пневмонии са паразити, микоплазми, гъбички и вируси. Характерна особеност в протичането на атипичните пневмонии са – бавно начало, главоболие, болки в мускулите, лека температура, суха кашлица, липса на хрипове. При съмнения за атипична пневмония трябва да се прави рентгеново изследване на белите дробове.

Усложнения
• Разнасяне на причинителите на пневмонията по кръвен път с развитие на сепсис, отит, менингит, ендокардит.
• Засягане на плеврата и развитие на плеврит, плеврален излив, плеврален емпием
• Засягане на други участъци от белите дробове.
• Хронично протичаща пневмония
• Сърдечно-съдова недостатъчност и дихателна недостатъчност
• Тромбоемболизъм поради постелния режим

Лечение на пневмониите
Общите мероприятия при лечение на пневмония и бронхопневмония включват Физически покой и постелен режим. За профилактика на тромбоемболизма се прилагат компресивни чорапи и хепарин в ниски дози. Въздухът се овлажнява. При засягане на плеврата или с цел по–лесно отхрачване на храчките се назначава дихателна гимнастика и секретолитични средства. При дихателна недостатъчност се дава кислород през назална сонда, а при тежки състояния се започва механично обдишване. Повишен прием на течности. Повишеният прием на течности благоприятства втечняването и изхвърлянето на жилавия бронхиален секрет.

Антибиотици са главно средство за лечение на бактериалните пневмонии. Лечението с антибиотици започва веднага след взимането на „дълбока храчка”, която се подлага на микробиологично изследване за изолиране на причинителя и определяне на чувствителността му към антибиотици (антибиограма). Ако се налага след излизането на резултата от антибиограмата, препарата се сменя и се започва целенасочено лечение към конкретния причинител. При тежки форми се прилага комбинирано лечение с два или повече антибиотика. Лечението с антибиотици се назначава само и единствено от лекар.