Нова кола и чиста природа – възможно ли е?

Нова кола и чиста природа – възможно ли е?

декември 5, 2022 0 By admin

Основното заключение, която ясно можем да заявим в началото, е, че що се отнася до изменението на климата и качеството на въздуха, новите електрически автомобили са за предпочитане пред бензиновите или дизеловите. Тези ползи ще се увеличат още повече, тъй като в бъдеще Европа, а и не само, ще използва повече възобновяема енергия.

Какво може да се направи, за да станат електрическите автомобили по-устойчиви и да се реализират техните пълни ползи за околната среда и здравето? И за какво трябва да съблюдавате при екологичната проверка на автомобил преди покупка.

100% чисти ли са новите автомобили по отношение на парниковите емисии? Много е важно да се каже, че никоя кола няма как да бъде. Създаването на електрическата кола не променя това. Това, което казваме е, че ако наистина трябва да използвате кола, електрическата кола е по-добрият избор за околната среда. Въпреки това, използването на обществен транспорт или просто ходене пеш или с велосипед до работа винаги ще бъде много по-добро за околната среда. Колата все още е кола, независимо дали е електрическа или не и замяната на един с друг тип няма да реши транспортни проблеми като задръстванията и липсата на места за паркиране в града.

Електрическите двигатели са просто по-ефективни от двигателите с вътрешно горене, така че повече от енергията, вложена в батерията, в крайна сметка се използва за задвижване на автомобила. Особено при шофиране в града, електрическите превозни средства губят по-малко енергия. Освен това просто няма емисии от изпускателната тръба на замърсители на въздуха като азотни оксиди и частици. Все още се отделят частици при спирането и от износването на гумите, но като цяло са по-малко, отколкото от бензинова или дизелова кола. Електрическите превозни средства също са доста по-тихи от конвенционалните автомобили.

Затова, ако искате да помогнете на природата, внимавайте при избора на автомобил. Той може да не е нов, но дори ако е втора ръка, съблюдавайте той да е макисмално екологичен и да има нужните документи, доказващи неговата екологичност.