Креатин – как да постигнем баланс

Креатин – как да постигнем баланс

май 19, 2022 0 By admin

Креатинът е толкова важен за здравето на човека, че дори не бихме могли и да си представим своето съществуване без него, точно както е и водата. Той служи за това да осигури на нашите мускули и мозък енергия за работа, съответно и за живот.

Една малка част от креатина, от който се нуждаем, се синтезира в черния ни дроб, другата обаче, трябва задължително да се набави от външен източник, било то от консумация на подходящите хранителни продукти или при прием на хранителни добавки (вижте предложенията на Workout.bg).

Определено количество от него се съхранява в човешкото тяло, като при нужда това количество се освобождава, доставя на мускулните влакна енергия и им помага да се съкращават.

След тежка тренировка

След тежка тренировка тялото ни има нужда от това да си набави достатъчно количество креатин за да има сили да поправи “повредите” и за да излезе по-здраво и по-силно от преди това.

То не се интересува дали този креатин ще се набави от храната или под форма на хранителна добавка – важно е единствено да го получи в достатъчно количество и в точното време.

Ако изберете да набавите нужният креатин от хранителен източник, тогава трябва да си помислите добре какъв да бъде той. Това може да е месо (телешко, свинско, дивеч и други), риба (особено херинга), яйца (известни са с това, че съдържат креатин с високо качество и концентрация) и други.

Ако изберете да ползвате хранителна добавка, именно това е подходящото време да го направите. Един богат на креатин шейк ще ви зареди и ще ви помогне да се възстановите по-бързо.

Не забравяйте почивката

Един от най-често подценяваните етапи на добрата тренировка е почивката след нея. Проблемът е, че това е важна част от целия цикъл, а много хора подхождат несериозно и пренебрежително към този момент.

Една голяма грешка е да си мислите, че ако тренирате друга част от тялото, тогава проблем няма. Истината е, че проблем има и това не бива да се прави. Когато сте натоварили дадена мускулна група, тя има нужда от почивка и от креатин.

Ако в същото време натоварите и друга мускулна група, двете ще се конкурират коя да получи приетите с добавките или с храната количества креатин и няма да може да се възстанови пълноценно.