Косопад

Косопад

май 26, 2019 0 By admin

Косопадът (алопеция) е заболяване, което засяга предимно мъже и започва с появата на обезкосмени участъци по главата, брадата или други области на тялото. Зоните на косопад в началото са местни (локални) и обикновено са с овална форма. Често те се разширяват и може да се получи дифузно опадане на косата (тотален косопад) и дори на цялото тяло (универсален косопад) Кожата в зоните на косопад е с цвят на слонова кост, гладка и мека.

Косопад – Причини
В най-разпространения си вид косопадът е хормонално обусловен и е свързан с нивото на мъжкия полов хормон тестостерон. Фамилност се наблюдава в 20% от случаите. Косопадът може да съпътства някои автоимунни заболявания и да се съчетава с алергични състояния. Той се среща още при заболявания на щитовидната жлеза, местни кожни инфекции и др. Много често оплешивяването започва след остра психическа травма или продължителни емоционални напрежения.

Косопад – лечение
При наличие на друго заболяване, причинило косопада, неговото правилно лечение обикновено спира процеса на оплешивяване. Същото се отнася и за случаите, в които причината за косопада е в приемането на определени медикаменти, например цитостатици.

Общи мероприятия при косопад
Премахване на стреса и нервното напрежение.
Прекратяване (намаляване) на тютюнопушенето и приема на алкохол.

Като кожни придатъци, заедно с ноктите, космите не могат да бъдат повлияни самостоятелно. При избора на хранителни добавки, витамини и микроелементи, следва да се имат впредвид следните специфични нужди на кожата и нейните придатъци:
Коензим Q10, Колаген, Хиалуронова киселина, Витамин А, Витамин Е, Екстракт от полски хвощ, Житни кълнове, Йонни минерали, Висококачествени витамини от група В, Калций (хелатиран), Цинк (хелатиран), естествени антиоксиданти.

Местни мероприятия при косопад
Избягване честото използване на шампоани (не повече от 1-2 пъти седмично)

Масаж на кожата на главата с четка или върховете на пръстите, 2 пъти дневно по 4-5 минути.

Рецепта против косопад:

• Една супена лъжица зехтин
• Една супена лъжица ракия (водка)
• Една супена лъжица кисело мляко
• Един яйчен жълтък

Съставките се разбъркват заедно до получаване на хомогенна смес. Корените на космите биват подхранени от зехтина. Ензимите от яйчния жълтък стимулират растежа на космения фоликул. Киселото мляко неутрализира алкалността и създава подходяща среда за деленето на клетките. Предизвиква се кръвонапълване от алкохола около космения фоликул и стимулира подхранването и растежа на касъма.

С тази маска се намазва обилно кожата на главата. Втрива се с умерен натиск на върховете на пръстите в корените на косата. Оставя се да престои 2 часа и след това се измива с шампоан.

Рецептата се изпълнява веднъж седмично. Към края на първия месец можете да очаквате поникването на нови косми и начално сгъстяване на косата.