Как да се справите с хлебарките с натурални средства

Как да се справите с хлебарките с натурални средства

май 10, 2023 0 By admin

Хлебарки – само името е достатъчно, за да ви настръхне косата. Включихте ли лампата в кухнята и видяхте ли няколко хлебарки, които бягат? Дори и да успеете да убиете няколко хлебарки, може да има още, които все още не сте виждали. Мисълта за тези вредители, които се крият в дома ви, може да е неприятна, но можете да ги контролирате с помощта на натурални средства.

За съжаление, те са често срещани вредители и може да бъде трудно да се отървете от тях. Ако имате тази напаст от хлебарки в дома или апартамента си в зони като кухненски шкафове, таван или баня, важно е да се отървете от тях бързо. Хлебарките ще заразят райони, които им предлагат достатъчно храна, вода и подслон. Когато го направят, те могат да предизвикат алергии, да разпространят болести и да направят дома нехигиеничен. Ако не успявате със собствени усилия да унищожите хлебарките, то можете да се обърнете към професионална фирма, като Превента.

Има няколко домашни средства, за да се отървете от хлебарки, включително диатомит, сода за хляб, борна киселина, цитрусови плодове, етерични масла и боракс.

Диатомичната пръст или накратко диатомет е отличен естествен инсектицид. Когато хлебарките влязат в контакт с него, той уврежда техните екзоскелети и ги дехидратира до смърт. Поръсете леко върху всяка повърхност, където сте забелязали активност на хлебарка. Това е ефективен, достъпен, безопасен за деца и домашни любимци метод за изтребване на хлебарки.

Содата за хляб е един от най-бързите и лесни начини да се отървете от хлебарки – и вероятно е нещо, което вече имате в шкафа си. За да си направите примамка за хлебарки, нарежете на кубчета шепа лук и ги поръсете със сода за хляб. Поставете лука в плитки чинийки навсякъде, където сте забелязали вредителите. Когато хлебарките консумират сода за хляб, тя създава газове в стомасите им, което ги кара да се пръснат.

За да създадете дру натурален препарат, смесете сода за хляб със захар или мед. Поставете сместа в малка купа на място, където редовно намирате хлебарки и оставете за една нощ. Тъй като това е напълно естествено решение (без никакви химикали или отровни съставки), тази смес е безопасна за използване, ако имате деца и домашни любимци.

Борната киселина е безвредна за хората и домашните любимци, но е смъртоносна за хлебарки. Когато влязат в контакт с нея, тя се залепва по краката и крилете им. Когато погълнат праха, той действа върху нервната и храносмилателната система на хлебарката, убивайки я бързо.

Цитрусите са вкусни за хората, но са репелент за хлебарки. Миризмата на лимони, по-специално, възпира хлебарките. Добавете няколко капки лимоново масло към водата, която използвате за миене на пода. Ароматът ще бъде едва доловим за хората, но ще накара хлебарките да се опаковат.

Етеричните масла също са чудесен естествен репелент срещу хлебарки. За най-добри резултати използвайте етерично масло от мента или лимонова трева и го смесете с малко вода. Напръскайте навсякъде, където сте видели хлебарки. Това е напълно естествено и достъпно средство за борба с досадните вредители, но не ги убива.