Защо Хималайската сол е толкова специална?

Защо Хималайската сол е толкова специална?

май 7, 2021 0 By admin

Всички привърженици и противници на здравословния начин на живот са добре запознати с последствията от консумирането на големи количества готварска сол – задържане на вода в организма, наднормено тегло, високо кръвно налягане, увреждане на бъбреците и сърцето. Именно затова хората, държащи на здравето си, както и тези в рисковите групи, са принудени да сведат употребата й до минимум или напълно да я изключат от менюто си, което е не само трудно, но и доста неприятно за вкусовите им рецептори. За щастие има алтернатива на тази така вредна, но и много необходима подправка, и това е Хималайската сол.

Този натурален, природно чист продукт, се е образувал чрез сложни геологични процеси в недрата на Земята преди милиони години, в област, в момента намираща се на територията на Северен Пакистан. С нагъването и изместването на земните пластове, солта е станала достъпна за хората в специално издълбани за целта мини в подножието на Хималаите, в ниска планинска верига, наречена Salt Range (Солената планина). Там добивът й се осъществява не машинно, а ръчно, след което се разтрошава и изсушава на слънце. Именно поради тези специфични процеси, древните азиатски култури я използвали не само за храна, но и за лечение, защото вярвали, че тя събира и съхранява слънчевата енергия.

Широкото й разпространение извън Азия започва в началото на 21век, когато става известна като „розово злато”. Всъщност, цветът й може да варира от червеникаво и розово до матово бяло или дори полупрозрачно. Той се дължи на кристалната й структура, в която има голямо количество железни атоми. Освен тях, тя съдържа сяра, калций, магнезий, калий и натрий, чиято концентрация е многократно по-малка от тази в обикновената сол ( а именно на него се дължат неблагоприятните й ефекти върху човешкото тяло).

Поради особеното си местонахождение, Хималайската сол е достатъчно отдалечена от антропогенните замърсявания, за да се запази от пагубното им действие. Тя е смятана за най-чистата сол на планетата, без никакви вредни или излишни примеси, богата на минерали и енергия, както никоя друга.

Ползите от заместването на традиционната готварска сол с Хималайска не се изчерпват единствено до елиминиране на вредните ефекти. Това природно чудо има способността да подобрява усвояването на хранителните вещества, да ускорява метаболизма на клетките и  да стимулира предаването на нервните импулси помежду им, подобрявайки мозъчната и сърдечната дейност. Укрепва съдовата стена и спомага за регулацията на кръвното налягане, като по този начин предпазва от тромбообразуване и сърдечно-съдови инциденти.

Благодарение на високото съдържание на калций и магнезий защитава костите от остеопороза и предпазва от износване на ставните хрущяли.

По време на бременност подобрява състава на амниотичната течност, като по този начин се грижи за здравето както на майката, така и на плода. Сложната й  химическа формула предполага и други благотворни взаимодействия с човешкото тяло, които тепърва предстои да бъдат проучени и доказани.

Източник: http://greenmaster.me/